Forstå oppgaven din. Sørg for at du forstår hva oppgaven din går ut på og hva underviser/veileder forventer av deg. Hvis du er usikker: spør. Det er alltid kjedelig å bruke mye tid på en oppgave for senere å innse at du har misforstått den.
Få en oversikt. Bruk oppslagsverk, litteraturstudier og relevante bokkapitler til å få en generell oversikt over temaet ditt. Finn og lær deg grunnleggende konsepter.
Snakk og diskuter. Når du har fått en generell oversikt, kan det være nyttig å diskutere oppgaven eller temaet med andre. Dette kan gi deg økt forståelse og nye ideer til hvordan du bør jobbe videre.
Det å administrere tiden sin korrekt er noe mange har vanskeligheter med selv om de har mye erfaring med tidsfrister. Her er noen punkter å huske på:
- Vær realistisk. Lag en realistisk tidsplan. Om du er for tidsoptimistisk vil du fort kunne ende opp med å slite deg ut eller falle langt bak tidsplanen din. Når du planlegger, er det derfor viktig å huske at ting ofte tar lenger tid enn du tror og at uforventede ting kan skje. For studenter kan det være en god idé å snakke med veileder for å få noen tanker om hvor mye tid hver oppgave vil ta.
- Bruk en kalender. Kalenderen din kan være digital eller i en bok, men prøv uansett å ha en oversikt over tiden din og oppgavene dine. Dette hjelper deg med å organisere planene dine og kan også virke motiverende - det er lettere å komme gjennom en arbeidsdag hvis man vet hvor man skal begynne.
- Planlegg ventetiden din. Når man holder på med forskning vil man ofte ende opp med å måtte vente på et eller annet. Dette kan være f.eks. at du må vente på eksperimentene dine på laben eller vente en-to uker på at veilederen din skal lese gjennom utkastet ditt. Forsøk å ha en plan for hvordan du kan gjøre ventetiden så produktiv som mulig (f.eks. les relevant litteratur, finpuss på figurene dine, dobbeltsjekk kildelisten din osv.).
- Unngå prokrastinering. Mange har en tendens til å utsette ting hvis fristen er langt nok unna. Prøv å unngå dette. Ting tar nemlig fort lengre tid enn du tror, og det kan være vanskelig å tenke ut gode ideer og velskrevne argumenter dersom tidspresset og stresset blir for mye. Det kan også være du finner ut at du trenger tid til å diskutere oppgaven med foreleser/veileder. Du burde derfor begynne med oppgavene dine så tidlig som mulig.
- Planlegg fritid. Prokrastinering er én ting, å ta nødvendig fri er en annen. Noen glemmer å føre inn fritid som en del av planene sine og kan dermed falle inn i en evig spiral av arbeid. Å jobbe seg i hjel kommer ikke til å forbedre arbeidet ditt.