Hva er en skjematisk tegning?
En skjematisk tegning er en simplifisert representasjon av noe du har observert. Innen biologi kan observasjonen være f.eks. en plante, en celle eller en annen (eller del av en) organisme som du er interessert i. Biologer har brukt, og bruker fortsatt, skjematiske tegninger regelmessig for å kommunisere funnene sine. Et bilde sier mer enn tusen ord! Tegninger brukes f.eks. til å beskrive nyoppdagede organismer og til å skape funksjonelle og simplifiserte bilder av komplekse prosesser og strukturer.
Hvorfor bruker vi fortsatt tegninger?
Du synes kanskje at det å tegne organismer virker gammeldags. Hvorfor skal vi tegne noe når vi bare kan ta et bilde av det? Faktisk er det flere gode grunner til at man foretrekker tegninger ovenfor bilder – og evnen til å tegne skjematiske tegninger er derfor en viktig egenskap hos biologer:
1. Det hjelper oss å kommunisere funnene våre til andre.
- I en tegning kan vi fremheve de viktige strukturene. Mange organismer ser kompliserte ut ved første øyekast, men ved å lage en skjematisk tegning kan du fokusere på spesifikke deler av organismen som er viktig for studien din. Hva er viktige karakteristikker for arten eller organismegruppen?
- Det er vanskelig å finne «perfekte» organismer. Når vi beskriver en art, ønsker vi å forklare den generelle morfologien til arten. Men det kan være veldig vanskelig å finne et individ som har alle strukturer og trekk helt «perfekt». Dette er også en grunn til at de fleste artsidentifikasjonsnøkler benytter tegninger istedenfor fotografier.
2. Det hjelper oss å lære.
- Du lærer mye mer ved å aktivt interagere med materialet gjennom tegning sammenlignet med når du bare ser på det. Dette har blitt vitenskapelig bevist flere ganger!
- Når du får i oppgave å tegne en organisme og hovedstrukturene dens, må du være ganske konsentrert for å få med alt du skal. Derfor er tegning en super måte å lære, forstå og huske hvordan en organisme er bygget opp.
Les oppgaveteksten din.
- Oppgaveteksten din forteller deg hva du skal tegne og hvilke strukturer du skal fokusere på.
- Hva må du ellers inkludere? Skal du ha med figurtekst? Hvilken informasjon skal figurteksten eventuelt inneholde?
- Les nøye: om du har spørsmål til oppgaveteksten, må du spørre underviser eller undervisningsassistenter.
Tegn det du ser.
- Hver organisme er forskjellig – ikke bare kopier instruksjonstegningen fra manualen din!
Du trenger ikke å være en kunstner
Det å tegne observasjoner kan virke overveldende, men husk at du skal lage skjematiske tegninger – de skal altså være funksjonelle (ikke nødvendigvis flotte). Hovedpoenget er å lokalisere utvalgte strukturer, den generelle formen og størrelsen på disse strukturene og videre hvordan de er plassert i forhold til andre strukturer. Du trenger stort sett kun enkle linjer og former.
Når det er sagt, så er det viktig at du passer på at tegningen din er så ryddig og tydelig som mulig. Dette er viktig for at tegningen din skal være lett å forstå! Pass også på at tegningen er stor nok til at du kan inkludere alle de nødvendige detaljene.
Begynn å tegne!
- 1. Finn hovedstrukturene. Studer organismen din og spør deg følgende spørsmål: Hva er hovedstrukturene? Hvordan er de plassert i forhold til andre strukturer? Hvilke strukturer må du inkludere for at organismen skal være gjenkjennelig? Klarer du å identifisere alle strukturer oppgaveteksten etterspør?
- 2. Tegn ytterlinjene til hovedstrukturene. Tegn den generelle formen til organismen din. Tegn med svak hånd og tynne blyantlinjer i første omgang, slik at du lettere kan korrigere dem etterpå. Når du er fornøyd med linjene kan du gjøre dem sterkere.
- 3. Inkluder mindre og mer detaljerte strukturer. Fortsett så ved å legge til viktige detaljer og de mindre strukturene som organismen også har. Husk å se på den faktiske organismen med jevne mellomrom for å passe på at du ikke glemmer noe.
- 4. Avsluttende sjekkliste. Når du er fornøyd med tegningen din må du passe på å huske disse tingene:
- • Sjekk om du har fått med alle strukturene som ble etterspurt i oppgaveteksten.
- • Navngi strukturene til organismen hvis dette etterspørres i oppgaven. Bruk en linjal for å sørge for at dette blir så ryddig som mulig.
- • Har du inkludert nok detaljer til at organismen er gjenkjennbar? Spør en undervisningsassistent om du er usikker.
- • Pass på å få med størrelseskala. Bruk linjal!
- • Skriv figurtekst (med mindre den allerede er gitt).
- • Inkluder orienteringen til organismen (dorsal/ventral, anterior/posterior osv).